Nálunk mindig friss, kizárólag szabályosan hűtött, a vizsgálat elején felbontott szavatos tesztekkel történik a vizsgálat!
Ételintolerancia próba
Az ételintolerancia kimutatására alkalmas vérteszt. A teszt annak megállapítására irányul, hogy mely élelmiszer fogyasztása miatt alakul ki az intolerancia tünete (emésztőrendszer zavarai, bőrproblémák, légzőszervi betegségek, központi idegrendszer zavarai, váz- és izomrendszeri problémák).
- tojás
- tej és tejtermékek
- glutén és a gabonafélék
Kérjen időpontot és bővebb tájékoztatást: Tel.: +36 20 970 8600
Az Ételintolerancia vizsgálat menete:
Közvetlenül levett kapilláris (ujjbegyvér) vizsgálatával törénik.
A nagy ételintolerancia viszgálat egyidejüleg 226 féle élelmiszer és élelmiszer alapanyag ellen termelt IgG antitest mennyiségét mutatja ki.
A gyermekeknek ajánlott kis ételintolerancia teszt egyidejüleg 46 féle élelmiszer és élelmiszer alapanyag ellen termelt IgG antitest mennyiségét mutatja ki.
A vizsgálat végén hivatalos laboratóriumi pecséttel ellátott leletet adunk át, majd a páciens felvilágosítása szóban is megtörténik.
A vizsgálat eredményeképpen lehetséges, hogy a gliadin IgG pozitívitást jelez, de ez nem jelenti egyértelműen, hogy lisztérzékenység áll fenn, mivel ez egyéb betegségek (pl.: IBD, IBS) esetén is pozitív eredményt hozhat.
Ahhoz, hogy a lisztérzékenység kizárható legyen szükséges lefuttatni tTg IgA és IgG tesztet is. Amennyiben ezen tesztek eredménye negatív lesz, akkor kizárható a lisztérzékenység.
Amennyiben nem lisztérzékenység áll fenn, akkor 3 hónapos gluténmentes étrend után kis gluténtartalmú élelmiszerekkel lehet ismét próbálkozni és tünetmentesség esetén fogyaszthatók lesznek az ilyen ételek, de csak kis mennyiségben.
Amennyiben a tTg antitestek valamelyike pozitív, akkor gasztroenterológushoz kell fordulni. Bizonyított lisztérzékenység esetén ugyanis egy életen át tartani kell a gluténmentes étrendet.
Fontos! Dietetikai tanácsadás is bele tartozik a vizsgálatba, továbbá az egész folyamat lényegét átadom, így pontos információt kap az ételintolerancia kapcsán!
Ekcéma
Jaj, jaj segítség! Viszketek!
Az őszi időszakban a nemcsak a gyermekeink bőrén jelentkeznek kiütések, hámlásos elváltozások, hanem a felnőttek testén is. Ezen elváltozások többnyire ekcémára, illetve atópiás elváltozásra utalnak.
Az ekcémás bőrbetegségek többnyire valamilyen környezeti hatás eredményeképpen jön létre. Ez a környezeti hatás lehet kontakt irritációt kiváltó anyag /savak, lúgok, szerves oldószerek, mosószerek /,vagy valamilyen allergiás mechanizmust kiváltó anyag, amely kontaktusba kerül a bőrrel. Ezen allergének száma a technika- a gyógyszeripar, élelmiszeripar,és a kozmetika ipar fejlődésével változnak. Az utóbbinál közrejátszik az éppen aktuális "divat" irányzat is.
Az ekcéma tulajdonképpen a bőr gyulladása, amelyben a bőr hámlik, száraz, piros erősen viszket és olykor nedvedzik.
Az atópiás ekcéma öröklött hajlamon alapuló betegség, melynél a családban rendszerint van valaki aki esetleg szintén atópiás, vagy szénanáthás vagy esetleg asztmás. Tünetei az életkorral változnak, leginkább a karokon, lábon, kézen és a nyakon jelenik meg a tünet. Jellemzően a viszketés és a száraz bőr mindig jelen van ami igen megkeseríti mind a gyermek, mind a szülő életét. Az atópiás kisgyermekek gyakran allergiásak a levegőben szálló porokra vagy intoleránsak bizonyos élelmiszerekre. Az ilyen gyermek családjára tartós nyomás nehezedik. Ezért kell kellően kivizsgálni ezen eseteket.
Amennyiben észleli magán a fenti ekcémás tünetek bármelyikét jelentkezzen vizsgálatra.
Egy gyermek tesztje a következőképpen néz ki: (Az eredményt a szülő 40 perc múlva kézhez kapja!)
Az ételintolerancia eredmény a következőképpen néz ki:
(Egy Felnőtt tesztje)
A következő allergének kapcsán kap értékelést:
Tej, tejkészítmények, tojás
alfa- lactalbumin | béta-lactoglobulin | bivalytej | kazein | tehéntej | tojás fehérje | tojás sárgája | kecsketej | juh tej
Halak, tenger gyümölcsei
alga espaguette | alga spirulina | alga wakame | ajóka | kacsakagyló | fekete sügér | ponty | kaviár | kemény- vagy pénzkagyló | szívkagyló | fekete tőkehal | tarisznyarák | tintahal, szépia | tengeri keszeg | angolna | foltos tőkehal | tőkehal | hering | homár | makréla | ördöghal | kék kagyló | polip | osztriga | sügér | csuka | lepényhal | hüvelykagyló | lazac | szardínia | fésüs kagyló | garnélarák | nyelvhal | tintahal, kalamári | kardhal | pisztráng | tonhal | rombuszhal | csiga, parti
Gyümölcsök
alma | sárgabarack | avokádó | banán | szeder | fekete ribizli | fekete áfonya | cseresznye | vörösáfonya | datolya | füge | szőlő grapefruit | guava | kivi | citrom | lime | licsi | mangó | sárgadinnye | faeper | nektarin | olajbogyó | narancs | papaja | őszibarack | körte | ananász | szilva | gránátalma | mazsola | málna | ribizli | rebarbara | eper | mandarin | paradicsom | görögdinnye
Glutén tartalmú gabonák
árpa | kuszkusz | durumbúza | gliadin | maláta | zab | rozsliszt | tönkölybúza | búzakorkorpa | búza | transzglutamináz
Glutén mentes gabonák
hajdina | kukorica | köles | puliszka | quinoa | rizs | amaránt | tápióka
Gyógynövények és fűszernövények
aloe vera | ánizs | bazsalikom | babérlevél | kamilla | cayenne-bors | fahéj | szegfűszeg | koriander (levél) | kömény | curry | kapor | fokhagyma | gyömbér | gingkó | ginzeng | komló | édesgyökér | majoranna | menta | mustármag | csalán | szerecsendió | petrezselyem | bors (fekete / fehér) | borsmenta | vörös chili | rozmaring | sáfrány | zsálya | tárkony | kakukkfű | vanília
Húsok
marhahús | kecskehús | csirkehús | kacsahús | lóhús | bárányhús | strucc | bivaly | fogolyhús | disznóhús | fürjhús | nyúlhús | pulykahús | borjúhús | rőtvad (szarvas-, őzhús) | vaddisznóhús
Olajos magvak
mandula | paradió | kesudió | lenmag | kókusz | mogyoró | makadámdió | földimogyoró | fenyőmag | pisztácia | tigrisdió / földimandula | dió | napraforgómag | repcemag | szezámmag
Zöldségfélék
articsóka | spárga | padlizsán | széles bab | zöldbab | vörös vesebab | fehér karóbab | cékla | brokkoli | kelbimbó | káposzta | káposzta, vörös | kapribogyó | sárgarépa | karfiol | zeller | mángold | csicseriborsó | cikória | uborka | édeskömény (levél) | sütőtök | póréhagyma | lencse | fejes saláta | tök (spárgatök) | hagyma | borsó | paprika | burgonya | retek | ruccola | mogyoróhagyma | szója bab | spenót | édesburgonya | fehérrépa | vizitorma | manióka |
Egyebek
agar-agar | nádcukor | szentjánoskenyér | gesztenye | kakaóbab | kávé | kóladió | méz | gomba | tea (fekete) | tea (zöld) | élesztő (sütő) | élesztő (sör)