Laktózérzékenység, laktóz intolerancia vagy tejcukor érzékenység
A laktózérzékenység, laktóz intolerancia vagy más néven tejcukor érzékenység gyakorisága 15-30%.
A laktózérzékenység, laktóz intolerancia vagy más néven tejcukor érzékenység gyakorisága 15-30%.
A tejcukor vagy laktóz molekula egy diszacharid, ami két cukormolekula összekapcsolódásával keletkezik víz kilépése közben.
A laktóz vagy tejcukor intolerancia tulajdonképpen a laktóz /tejcukor/ bontásához szükséges enzimek hiánya /laktáz enzim/ vagy csökkent működése és a bakteriális emésztés zavara miatt alakul ki, vagyis NINCS CUKORBONTÁS, HANEM ERJEDÉS VAN!
A tejcukor lebontására alkalmas laktáz enzim szintje az életkor előrehaladtával egyre csökken. Ezért jellemző hogy a LAKTÓZ INTOLERANCIA /tejcukor érzékenység/ FELNŐTTKORBAN JELENTKEZIK.
Az örökletes laktóz intolerancia nagyon ritkán fordul elő. A vékonybelet érintő egyéb betegségek is kiválthatják a laktóz intoleranciát.
Ilyen laktózérzékenységet kiváltó betegségek pl.:
- Lisztérzékenység
- Crohn betegség
- Gyomor-vagy bélfertőzések
- Különböző antibiotikus kezelések
A laktózérzékenység tünetei a tejfogyasztást követően jelentkezenek:
- hasmenés
- haspuffadás
- fejfájás
- hányinger
A Tejcukor érzékenység genetikai szempontból lehet elsődleges vagy másodlagos:
- Elsődleges (primér) laktózérzékenység, melynek hátterében a laktáz aktivitásának gátló szabályozása áll. Ennek oka az esetek 93%-ban a laktázgén szabályzó régiójában található C/T-13910 nevű poklimorfizmus.
- Másodlagos (szerzett) tejcukor érzékenység, amely általában valamely alapbetegség (pl.gyulladásos bélbetegség, fertőzés, antibiotikum szedés) által okozott bélhámsejtkárosodás következményeként jelenik meg, és gyakran csak átmeneti.
A laktózérzékenység vizsgálata:
- Laktózérzékenységi vizsgálat kilégzési teszttel: Laboratóriumi diagnosztika laktóz intoleranciában: Jelenleg a klinikai gyakorlatban a laktózterhelés után kilélegzett levegő hidrogén mennyiségének mérését alkalmazzák. Ennek szenzitivitása és specificitása is jóval elmarad a 100 %-tól mind a klinikai tünetek, mind a laktáz aktivítást véve alapul. Hátránya még, hogy előzetes éhezést igényel, illetve, hogy a teszthez szükséges laktózterhelés /50 g/ károsítja a bélhámot, és így tönkreteheti a korábbi diéta jótékony hatását.
- GENETIKAI TESZT LAKTÓZINTOLERANCIA KIMUTATÁSÁRA: A genetikai vizsgálattal a laktóz intoleranciára való genetikai hajlamot vizsgáljuk, vagyis hogy a tejcukor érzékenységet kódoló gén jelen van-e a családban vagy sem. Tejcukor érzékenység genetikai vizsgálata szájnyálkahártya- törletből történik. Szájnyálkahártya -törletből sejtmintát veszünk (ebben is található a laktáz gén), ebből történik a DNS izolálás. C_/13910 C/T/polimiorfizmus. /13910 bázispár, Citozin helyett Timidin van! Ez a mutáció! A vizsgálat 5 éves kor felett mindenkinek javasolt, akinél gyomor-bél rendszeri tünetek jelentkeznek tejtermék fogyasztásakor vagy aki bizonytalan abban, hogy vannak-e tünetei, vagy aki egyszerűen csak kíváncsi rá mit örökölt szüleitől. 5 éves kor alatt gyakran jelentkező hasi tünetek /görcsök,hasmenés/ esetén a tejcukor érzékenység kizárására jön szóba a teszt elvégzése.